ایرانیان در گذشته چگونه خنک میشدند؟

سلام به همه

پیشنهاد می کنم حتما بخونید

معماری بسیار غنی ایرانی از دیرباز مورد توجه بیگانگان بوده است. تاثیرمعماری ایرانی در جهان را به خوبی میتوان دید. معماری ساسانی الگو و پایه اساسی ساخت مساجد اسلامی سر تاسر جهان میباشد. اسلوب ترعه کنی داریوش هخامنشی هنوز هم توسط بعضی مهندسین اروپایی برای کانال سازی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از این موارد که نظر غربی هارا به خود جلب کرده است بادگیر است.

بادگیر از مظاهر و سمبلهای تمدن ایرانی است دقیقا معلوم نیست اولین بادگیر در کدام شهر ایران ساخته شده ولی سفرنامه نویسان قرون وسطی بیشتر از بادگیرهای شهرهای کویری و گرم و خشک مانند یزد و گناباد و طبس، کرمان، بم و زاهدان نام برده‌اند کاریز و بادگیر و خانه‌های گنبدی بدون تردید از نمادهای تمدن ایرانی است هر سه کلمه بصورت معرب به زبان عربی نیز راه یافته قنات - بادجیر و قبه و قبعه معرب‌های فارسی کلمات فوق هستند.

بادگیرها برج‌هایی هستند که برای تهویه بر بام خانه‌ها ساخته می‌شود...

 بادگیر را همچنین بالای آب انبارها و دهانهٔ معدن‌ها برای تهویه می‌سازند. در خانه‌ها هوای خنک از بادگیر، که نوع ابتدایی تهویهٔ مطبوع به شمار می‌رود، به اتاق‌های طبقهٔ همکف یا زیرزمین‌ها فرستاده می‌شود. بادگیر از عناصر و سمبل‌های معماری ایرانی هستند ولی امروزه در بسیاری از کشورهای خاورمیانه استفاده می شوند. بادگیر معمولاً چهارگوش است و در دیوارهای چهارگانهٔ آن چند سوراخ تعبیه شده‌است. درون بادگیر با تیغه‌ها و جدارهایی که از خشت یا چوب و خشت ساخته شده‌است، به چند بخش تقسیم می‌شود.

اولین بادگیرها در کرمان و یزد خودنمایی کردند. سیستم کاری بادگیرها به این نحو می‌باشد که هوای جاری بیرون از خانه را به داخل خود می‌کشند و با تشت‌های آبی که درون آن‌ها تعبیه شده، هوا را خنک و سبک می‌کنند و به داخل خانه هدایت می‌کنند.

بادگیر اعظم بازار برزگ کرمان، بادگیر دولت آباد یزد، بادگیر چپقی سیرجان و بادگیرهای بندرعباس، لارستان، قشم و چابهار از دیدنی‌ترین بادگیرهای ایران هستند. شهر تاریخی یزد به شهر بادگیرها معروف است و به تحقیق، نسبت به سایر شهرهای مرکزی ایران دارای بیشترین تعداد بادگیر است. در این شهر، مرتفع‌ترین بادگیر جهان یعنی بادگیر باغ دولت آباد به ارتفاع ۳۳٫۸ متر وجود دارد. بادگیرهای شهر کرمان و کاشان نیز از بادگیرهای دیدنی ایران محسوب می‌شوند. بادگیرها معمولاً یک طرفه، چهار طرفه و یا هشت طرفه می‌باشند.

 

در شهر یزد تمامی بادگیرها مرتفع و چهار طرفه یا هشت طرفه هستند. ولی برعکس در شهر میبد که در ۵۰ کیلومتری غرب شهر یزد است، بادگیرها کوتاه و یک طرفه هستند. این امر بدین خاطر است که در میبد، بادهای کویری، توام با گرد و غبار از سمت کویر می‌وزد و اهالی مجبورند که بادگیرهای خود را پشت به این باد و در جهت باد مطلوب بسازند. ولی در یزد، چون بین دو رشته کوه قرار گرفته، بادهای کویری کمتر جریان دارد و می‌توان بادگیرهای مرتفع چند طرفه احداث نمود.

پی نوشت :

من دوره 2 ماه آموزشی خدمت رو تو یزد بودم و از نزدیک بادگیرِ باغ دولت آباد رو دیدم - واقعا زیبا بود - یکی از جاهای گردشگری یزد باغ دولت آباد هستش 

" شهر تاریخی یزد به شهر بادگیرها معروف است " واقعا هم همینطوره 

یه عکس از بادگیر باغ دولت آباد که خرداد 87 گرفتیم رو براتون گذاشتم 

امیدوارم براتون جالب باشه

نظرات 4 + ارسال نظر
مصطفی مرادی 1391/02/26 ساعت 10:01 ب.ظ

جالب بود ممنون

خواهش می کتم

بورقی 1391/02/28 ساعت 04:51 ب.ظ

خیلی قشنگه.منم رفتم باغ دولت آباد یزد رو،انقد اونجا قشنگه که دلت نمی خواد ساعت ها از اونجا بیای بیرون.جالبتر از همشم همین بادگیرشه.یادمه اون موقع من یه دستمال کاغذی رو به چندتکه کردم و گرفتم زیر هریک از دهنه های بادگیر.3تاشون دستمالمو به سمت من پرت می کرد و 2تای دیگه دستمالمو به سمت بالا می کشید.و اینجوری تهویه هوا انجام می داد.در صورتیکه تمام دهنه ها به یه شکل ساخته شده بودند.واقعا آدم تو معماریش میمونه.

باغ دولت آباد یکی از قشنگ ترین جاهایی بود که رفتم ما خرداد رفته بودیم کل باغ از گل پر بود درختها هم داشت میوه میداد.
مناره های مسجد جامع یزد هم معماری خیلی جالبی داره طوری که یدونه از مناره هاش وقتی دو نفر از دو در مناره وارد میشن همدیگرو تا موقعی که برسن بالای مناره نمی بینن (عکس مسجد جامع رو 20 تومنی ها هستش)

بورقی 1391/02/28 ساعت 11:08 ب.ظ

آره مسجد جامع هم رفتم.تقریبا تمام جاهای تفریحی ،تاریخی یزد رو رفتم.و میتونم با جرات بگم واقعا عجایب خیلی زیادی در این استان زیبا هستش.مثل مسجد ریگ،مسجد جامع،قنات هاش،بادگیرهاش،چک چک و .....
امیدوارم قسمت بچه هایی که نرفتنم بشه.

داخل گنبد مسجد جامع یزد علامت صلیب شکسته که نماد نازی ها (هیتلر) هستش و قبلا نماد آریایی ها بوده استفاده شده - از علامت ستاره 6 پر داوودی که تو پرچم اسرائیل هم هست تو مرکز گنبد استفاده کردن - برای درست کردن محراب مسجد جامع هم از کربلا خاکش رو اوردن - سرداب مسجد هم که کلی قنات بهش وصل هست آب بیشتر منطقه رو تامین می کرده ولی الان ...

البته جاهای دیگه هم داره مثل میر چخماق - آتشکده و ...

[ بدون نام ] 1391/03/01 ساعت 01:44 ق.ظ

آقای ارنجی شما الان چگونه خنک می شوید؟

واستون مهمه؟!؟
محققان باید نظر بدن

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد